суботу, 10 травня 2014 р.

поїздка до Гошева і сонце на пательні

 чудового травневого дня ми їздили в Гошівський монастир( неймовірне місце, про нього- наступного разу)... збагатились духовно, помилувались тамтешньою красою  і моя кулінарна книжкова колекція збагатилась- новою книжечкою!!!!!!!!!!!!!!! не встояла я в крамничці і перед домашнім монастирським хлібом, печеним на дровах, квітковим медом з місцевої пасіки, духмяним чаєм


 а до меду- тонесенькі смачнющі налисники- як сонце на пательні

рецепт тіста на млинці- на оцю порцію- 750 мл молока, 225 г муки, 150 г крохмалю, 8 яєць, сіль, олія. Змішуйте сухі інгредієнти з яйцями, додайте тепле молоко, все змішайте до однорідності. додайте кілька столових  ложок олії і дайте тісту відпочити зо пів години.

понеділок, 5 травня 2014 р.

ТОП-10 моїх улюблених салатиків

Салат "Буніто"


рецепт: шарами викладали- куряче філе, потерті  варені жовтки, корейську моркву, голандський сир, потерті варені білки . Між кількома шарами- тонко- майонез.

                                                        Салатик "Перепелине гніздечко".
рецепт :  різані мариновані грибочки, варені яйця кубиками, твердий сир , майонез. Викласти салат на тарілку, по цетру із смаженої картоплі соломкою зробити гніздечко, в яке покласти кілька перепелиних яєць .

Коли копають картоплю


КОЛИ КОПАЮТЬ КАРТОПЛЮ...


Коли копають картоплю,— стелеться дим

над землею,

Листя летить воскувате, ніби метеликів рій,

Пахне грибами і медом, вогкістю пахне тією,

Що, опріч назви осінь, немає імені їй.

Коли копають картоплю, ключ угорі журавлиний

Рідною мовою кличе у невідомі краї;

Смутком тоді щасливим повниться серце людини,

Вітер, як старості повів, навкруг обвіває її.

Коли копають картоплю, тихо співають дівчата,

Озимина витикає свіжо-зелені голки,

В гості запрошує всіх біла над річкою хата,

Діти несуть у школу завиті в хустини книжки.

Коли копають картоплю, стигне вода в криниці,

Рівно й спокійно дише натомлена з праці земля.

Хлопцям пора і дівчатам сваритися і мириться,

Час музикам ладнати скрипки на весілля.


як же я люблю цей вірш... з дитинства.. і мама моя любить... а ще- золоту теплу осінь...бабиного літа короткі дні... 2013-й на таку радість ой який скупий.. коли копають картоплю.... то в нас обовязково смажать деруни. як традиція- з нового урожаю.. деруни, вони ж тертюхи, вони ж "пляцки з тертої бульби",вони ж кремзлики, терчаники,кийзлики.... прості, як дошка, але не менше від того любимі))) 10 картоплин,1 цибулька, 3 яйця, 2-3 столових ложки сметани, сіль, перець, 2 столових ложки муки.Терка- дрібна( ура, що є кухонний комбайн).Якщо терти швидко і зразу смажити, а також не відціджувати ніякий сік, то вони будуть от такі красиві....




неділю, 4 травня 2014 р.

Галицькі пляцки

Галичина завжди славилась смачним печивом.. не просто смачним- а вишуканим , хоч створювалось це все з найпростіших продуктів. Під багатолітнім  впливом австрійських та польських пекарів наші газдині готували і готують   солодке , що  може  конкурувати з запропонованими десертами  найкращих  кондитерських Европи . Кожна західнячка має вдома "чарівний" пожовклий зошетик ще від мами-бабці, де збережені і дбайливо переписані  справжні скарби- рецепти завиванців, перекладанців, сирників, вишиванок і сотні видів найрізноманітніших тістечок. Відірвана від рідної Львівщини- я залишила такий зошит вдома, в Дрогобичі- сестрі. Але рецепти- колекціоную и ретельно записую уже в свої зошити. 

суботу, 3 травня 2014 р.

Українська душа

Серцем української кухні стовідсотково є борщ..А душею- пиріжки чи пампушки))) Тому блог починаю з рецептів моїх борщиків та пиріжечків Рецепт перший- борщ український
Відваріть основу- можна просто овочеву(цибулина, морква, картопля, капуста).. ідеально- то мясна на реберках. додайте лавровий лист, перець духмяний.Окремо в мундирі відварюю буряк, чищу, ріжу соломкою, протушую на олії з томатною пастою і ложкою.. гірчиці). До основи додайте "зажарку" з буряка, подріблений часник, кілька хвилин поварити все разом, додати зелень. Якщо любите- то можна в борщ додати квасолю білу.. ну і обовязково - трохи любові, без неї не буде смачно). До борщику готуємо пиріжечки
тісто сирне: борошно, сир (приблизно 500 грам), 2 яйця, 3 ст.л. сметани, чайна ложка соди, погашеної оцтом, сіль. Замісити тісто. Розкачати, вирізати кружки, покласти начинку, зліпити пиріжки (я ліплю такі великі вареники, але краю зліплюю легко, не притискаючи). Смажити на сковороді, кількість олії -середня-не надто багато, але й не мало. до таких пиріжків за нашою сімейною традицією частіше готують все ж ПОЛЬСЬКИЙ борщ
для польського борщу готуємо основу- відвар на шматочку шпондера або кісточці, а при відсутності таких- просто на цибулині з морквиною. У бульйон обов"язково додайте 2-3 духмяних горошки , лавровий листочок.. Відваріть буряк "в мундирі", почистіть, поріжте смужками і опустіть у відвар. Приготуйте заправку для борщу- 150 мл молока, 100 г сметани, 1 жовток. Збити заправку в блендері. Додати її до борщу, прогріти, але до кипіння не доводити!!!! . В Борщик додати пропущені через часникодавку 2 зубці часнику , десертну ложку оцту . Подавати такий борщик у бульйонних чашках, тільки рідку частину . А ось відео-рецепт пиріжків .