неділю, 4 травня 2014 р.

Галицькі пляцки

Галичина завжди славилась смачним печивом.. не просто смачним- а вишуканим , хоч створювалось це все з найпростіших продуктів. Під багатолітнім  впливом австрійських та польських пекарів наші газдині готували і готують   солодке , що  може  конкурувати з запропонованими десертами  найкращих  кондитерських Европи . Кожна західнячка має вдома "чарівний" пожовклий зошетик ще від мами-бабці, де збережені і дбайливо переписані  справжні скарби- рецепти завиванців, перекладанців, сирників, вишиванок і сотні видів найрізноманітніших тістечок. Відірвана від рідної Львівщини- я залишила такий зошит вдома, в Дрогобичі- сестрі. Але рецепти- колекціоную и ретельно записую уже в свої зошити. 



Сьогодні поділюсь з вами кількома рецептами  справді смачних галицьких пляцків.
   І звичайно, номер один у списку- сирник віденський

Починаючи з кінця 18 століття , це печиво стає популярним у Європі. Означення "віденьський" не виникло від того , що такий сирник печуть у Відні, просто Відень- як столиця Австро-Угорської імперії , -означав перфектний, найкращий... А  сирник по рецепту галицьких господинь- якраз такий.
Рецепт коржа :
250грам. пшеничної муки, 125 грам масла, 1 яйце, 2 ст.л. сметани, 1 ч.л. порошку до печива, дрібка солі, потерта цедра лимона .
Тісто замісити і винести на холод бодай на пів години.
Сирна маса- 1 кг доброго сиру, 6 великих яєць, 1 склянка цукру, 100 г масла , 2 ст. л. картопляного крохмалю, 1 пакетик ванільного цукру, родзинки( по бажанню), какао.
Сир двічі змолоти на мясорубці до пастоподібного стану. додати по 1 жовтки та по ложці цукор. Все перетерти. ДОдати ваніль, крохмаль, змішати все міксером. Вкінці акуратно ввести в масу збиті на штивну піну білки. Вистелити форму папером для випічки, встелити тісто, щоб були і бортики,  посипати тісто какао шаром 2-3 мм, викласти сирну масу. Випікати в духовці, на 170 градусів до готовності. Випечений сирник потримати у виключеній духовці ще 15 хвилин. Охолоджений- полити шоколадною поливкою( я беру готову від Доктор Еткер)


 А малечу можна побалувати печивом горішки .

для горішків потрібна горішниця))))) електрична або та, що гріється на газовій плитці.
для тіста-200 г масла, 1 яйце, 2 склянки муки, 0,5 скл. цукру. Готове тісто винести на холод.
формуєте кульки і випікаєте по 2-3 хв з кожного боку в горішниці. Для начинки- варене згущене молоко( іриска), масло, лимонний сік, мелені горіхи


Для більш делікатних панянок, що полюбляють легкі десерти- листковий на пиві з яблуками і заварним кремом.
для тіста потрібно 3 склянки муки, 300 грам масла чи маргарину( я взяла масло), 1 яйце, пів склянки світлого пива. Замішуємо тісто і кладемо в холодильник на 3 години.  Випекти тонесенькі коржі( в мене вийшло 9 шт)
Для яблучного крему- 0,5 кг почищених яблук, 100 грам масла, 1 склянка цукру. ПОтерти яблука на грубій терці , потушити і охолодити.
Заварний крем
4 жовтки розтерти з 4 ст.л. цукру, ложкою муки і ложкою крохмалю. Додати потихеньку 0,5 л холодного молока, поставити на вогонь і довести до загустіння, постійно  помішуючи.
Збити міксером 100 грам масла з 1 л . цукру, поступово додати охолоджений крем, збити. Коржі перемащувати кремами- чергуючи - 2 шари заварного крему- 1 яблучний.

це лише кілька рецептів))) обіцяю- далі точно БУДЕ


1 коментар:

  1. А секрет листкового тіста виявляється в пиві. Сюрприз))) відтепер я ваша Пч))

    ВідповістиВидалити